11 May 2017

Čapička z ulít

Koncom 40. rokov objavili archeológovia v severnom Taliansku, v jaskyni Arene Candide, ležiacej na pobreží Stredozemného mora, kostru 15 ročného chlapca. Nález bol datovaný do strednej doby kamennej, kostra bola neskôr datovaná do obdobia z pred vyše 23 000 rokov, teda do obdobia tzv. gravettiénu. Toto obdobie je známe medzi laikmi najmä ako doba lovcov mamutov (v severnom Taliansku však bolo vtedy teplejšie, mamuty tam, na rozdiel od strednej Európy, nežili).
Keďže ide z archeologického pohľadu o jedinečný nález, chlapec dostal, podobne ako napr. Ötzi, svoje menoTaliani ho volajú Il Principe (Princ), prípadne Giovane principe (Mladý princ).

Z malakologického hľadiska je zaujímavé, že chlapec ma na hlave akúsi čapičku (či širokú čelenku) vyrobenú najmä z ulít morských mäkkýšov, sčasti aj s kostí a zubov zvierat.
Medzi ulitami mäkkýšov dominovala hínia neritovitá (Tritia neritea), perforované schránky porcelánovcov (Cypraea spp.), sem-tam boli vpletené schránky drobných druhov ježoviek a perforované očné zuby jeleňov a drobné závesky zo slonoviny. K čiapočke bol prichytený akýsi náhrdelník, vyrobený takisto z očných zubov jeleňov a ulít morských mäkkýšov.
V pravej ruke držal dlhú kamennú čepeľ, vedľa ľavého ramena ležala perforovaná kosť, ktorej význam sa archeológom nepodarilo objasniť.



No comments: